Meer over Thyra Koeleman

De methode ‘Ervaar het maar’ is vanuit de praktijk ontstaan.Thyra Koeleman grondlegger Ervaar het maar
In mijn toenmalige werk als logopedist, werkend met kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking, merkte ik dat mijn opleiding logopedie niet afdoende was om deze mensen gericht te stimuleren.
Ik ben opleidingen gaan volgen voor de motoriek (Neuro-Revalidatie en Sherborne) en een opleiding voor de Sensorische Informatie verwerking.
Deze kennis heb ik samengevoegd en hiervan heb ik een praktische werkwijze ontwikkeld waarmee je dagelijks alle ontwikkelingsonderdelen kunt stimuleren en gericht kunt ondersteunen.
Inmiddels zijn we jaren verder en zijn er uitbreidingen gekomen door middel van nieuwe boeken en cursussen.

In eerste instantie was ‘Ervaar het maar’ gericht op en geschreven voor mensen met een ernstige meervoudige verstandelijke beperking, maar door de jaren heen merkte ik dat de methode ‘Ervaar het maar’ voor een veel bredere groep zinvol is en ook voor mensen met een lichte verstandelijk beperking als er sprake is van disbalans welke zich vertaald in opvallend gedrag.
De grens tussen mensen met en zonder een beperking is door de jaren heen steeds kleiner geworden want ieder mens heeft zijn persoonlijke basisbehoeften.
Ook onze reacties bij disbalans hebben effect op onze motoriek, zintuigen en communicatie.
Ik ben me verder gaan verdiepen in de betekenis van een holistische benaderingswijze en hoe andere culturen zoals de Ayurveda in India en de Chinese geneeswijzen dit integreren in hun visie op leven en gezondheid.
Deze visie heb ik vertaald naar het leven in Nederland en handvatten geschreven om weer te leren en te ontdekken dat alles ontstaat en groeit vanuit een stevige basis en een goede balans tussen lichaam en geest.
Deze kennis is praktisch vertaald in het boek: ‘Ervaar het maar met lichaamsgerichte activiteiten’ en de visie voor een holistische benaderingswijze in het boek: ‘Het hele kind in beeld’.

Zo ontwikkelen wij ons als individuen maar ook als samenleving.
Dit is mijn wens en aandeel in het grote geheel…